Men vi, Henkan- vi ska göra revolution

Hej nu ska jag skriva en sammanfattning samt skriva om de första meningarna av 1/5 del utav boken.

(Rubriken är ett citat ur boken då Hennings Stockholms kamrat säger "Men vi, Henkan- vi ska göra revolution", den meningen fångade mig totalt, det var som början på förändringarna som sen skulle ske.

I begynnelsen fick staden sitt sigill och märke: murar och torn intill vatten. Skyddande sten restes mot allt som fanns utanför, mot fienden och vinden, mot kölden och mörkret. En gång hade staden legat hoprullad som en igelkott i en bergsskreva.

En väldig bra början tycker jag, hur jag tolkar detta är hur Stockholm sakta formades till en stad. Hur Stockholm blev Sveriges huvudstad, hur det var klart och sigillen blev påklistrad. Det var bekfräftat. Sakta byggdes det upp torn intill vattnet, och friendena är allt annat runt Stockholm eftersom Stockholm var mittpunkten och allt annat var utanför. Den sista meningen tolkar jag som när det Stockholm inte var någonting, då det bara var platt mark, som säkert då var till för skörd och bönder.



Sammanfattning:

Boken har varit ganska interessant än så långe, i början får man veta om Henning Nilsson som är en femtonårig ungdom som lever i landsbygden som väldigt snabbt i början bestämmer sig att flytta till staden utan pengar eller planer för framtiden och hur han ska klara sig i staden. Han bestämmer sig för att åka med en annan pojke som skulle in till staden med last. Tillslut kommer han till Stockholm och inser att han varken har jobb pengar eller sovplats. Han möter andra ungdommar som jobbar på en fabrik som tillverkar stearinljus. Henning får sedan en arbetsplats i fabriken och hans ena kamrat vars namn är Olle samt Olles flickvän Kerstin och Kerstins och två andra tjejer som heter Annika och Klara arbetar i stearin fabriken. Flickorna får jobba med att polera och paketera ljusen för försäljning medans pojkarna jobbar med det mer belastande arbetet då de får bära tunga säckar stearin som sen ska smältas i stora "kokmaskiner".

I boken får man också följa alla olika personligheter de olika ungdommarna har, även vuxna eftersom Maja är 20 år gammal men framstår som väldigt barnslig då hon ständigt suger på karameller och beteer sig ytters barnsligt då hon är den äldsta. Kerstin framstår som väldigt blyg men samtidigt inte, enligt Henning. Olle är ganska tuff verkar det som, man har inte än fått veta hur gammal han är. Alla olika ungdommar i boken är precis som dagens ungdommar, de dras till faror och får adrenalinkickar utav det, dem drömmer om framtiden och är ibland osäkra över vad dem vill.

Henning har träffat en annan pojke som kallas för Tummen, Tummen och Henning tänker starta revolution när det gäller språket och hur deras syn på livet kommer vara tror jag. Tummen känner till allt om Stockholm och får Henning med ner till Slussen som han aldrig vågat sig på att besöka tidigare eftersom han kännt att det varit alldeles för långt. Henning och Tummen går på slussen gator som är fullpackade med folk som går snabbt, inte långsamt som i trakterna Henning kom från. Han vill lära sig att tala och gå som tummen, med flyt så som Stockholmare gör sa han. Så nu får man mestadels läsa om hur Henning klarar sig samtidigt som Maja vill gifta sig och nu frågat Henning.

Så långt har jag kommit.

/Drömmarn

Kommentarer
Postat av: My

Denna tanke på revolution - är detta enbart något som fanns då eller kan det kopplas till något mer nutida?



Intressant och utvecklat referat som ger oss en bra inblick i din bok. Citatet väcker nyfikenet.

2012-03-09 @ 13:30:16
URL: http://egobloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0